江苏省南京市第十三中学

2023-2024 学年高二第一学期 11 月月考英语试卷

全卷满分: 150 分 考试时间: 120 分钟

第一部分: 听力(共两节,满分30分)(略)

第二部分:阅读(共两节,满分50分)

第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)

阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。

A

Fall 2023 Transfer Student Orientation (迎新会) Schedule

Transfer Student Orientation (TSO) is designed to offer you a vigorous introduction to the university, including informational sessions and small-group discussions that will help you navigate your academic program, campus resources, extracurricular (课外的) activities, and student life on the campus. Through TSO, you'll also have the opportunity to connect with Transfer Student Leaders, who will serve as a guide throughout your first semester.

	Registration: Friday, August 18			
1:00 pm — 4:30 pm	Check in to receive your student ID card. If you have uploaded a photo for your ID, you'll simply pick up your card; otherwise, working staff will take your picture and print the ID card while you wait. Check in at your residence hall (if you're to live on campus). Your ID card functions as your residence hall room key.	Student Life Center Plaza		
4:30 pm — 9:00 pm	Get to know your Transfer Student Leader and other members of the new transfer fellows by participating in fun activities at this reception. Refreshments will be served.	Student Life Center Ballroom		
Orientation Day: Saturday, August 19				

8:00 am — 12:00 pm	Welcome & Campus Tours Get your orientation materials. Explore banking options and open a bank account. Then students and families will learn about key campus locations during campus tours which are led by Transfer Student Leaders.	Student Life Center Lobby
12:00 pm — 3:00 pm	Lunch & Resource Fair You and your family members are invited to enjoy lunch with Transfer Student Leaders. After lunch, you'll learn about university resources and involvement opportunities at the Resource Fair. Working staff will be available to let you know about the resources, curriculum arrangement and support for the students.	Student Dining Hall
3:00 pm — 4:00 pm	Student Life & Campus Safety Learn about life outside the classroom. Small groups will work together to solve your life challenges. Information about campus safety will also be shared.	Student Life Center Plaza
4:00 pm — 5:30 pm	Announcements & Closing An assistant from the Office of the Dean of Students will discuss the expectations for you as a member of the community, and address campus values.	Student Life Center Meeting Room

- 1. When do you probably learn about university activities and optional courses?
- A. 11:00 pm.
- B. 9:00 am.
- C. 5:00 pm.
- D. 2:00 pm.

- 2. Which of the following is true about Transfer Student Leaders?
- A. They will address campus values to transfer students.
- B. They will help transfer students adapt to new school life.
- C. They will accompany transfer students for one year.
- D. They will get paid by transfer students' parents.
- 3. What are you required to do on the day of registration?

A. Visit some campus locations.

B. Open a bank account.

C. Take a picture and print it.

D. Get the student ID card.

【答案】1.D 2.B 3.D

【解析】

【导语】这是一篇应用文。文章介绍了2023年秋季转学生迎新计划,列出了注册日和迎新当天具体的安排。

【1题详解】

细节理解题。根据 **Orientation Day: Saturday, August 19** 部分的"12:00 pm—3:00 pm Working staff will be available to let you know about the resources, curriculum arrangement and support for the students. (中午十二点至下午三点:工作人员将一直提供服务,告知您有关资源、课程安排和对学生的支持的信息)"可知,迎新日的中午十二点至下午三点之间,工作人员提供有关资源、课程安排和对学生的支持方面的信息,大学的活动和选修课涵盖在这些信息中。由此可知,下午两点的时候,你可能会了解这方面的内容。故选 D。

【2题详解】

细节理解题。根据文章第一段 "Through TSO, you'll also have the opportunity to connect with Transfer Student Leaders (TSL), who will serve as a guide throughout your first semester. (通过 TSO, 你还将有机会与转校生领导者 TSL 联系, 他们将在你的第一学期担任指导)"可知,转校生领导者在第一学期为转校生提供指导,而且在注册日和迎新日提供各种服务和支持。由此可知,他们将帮助转校生很好地适应新的学校生活。故选 B。

【3题详解】

细节理解题。根据 Registration: Friday, August 18 下的"1:00 pm—4:30 pm Check in to receive your student ID card. (下午一点至四点半:签到领取学生证)"可知,注册目你需要领取学生证。故选 D。

В

When discovering her grandma Georgie's clothing sketches (草图) in 2021, Julia, a 27-year-old TikToker, barely knew how to sew clothes. Nonetheless, she decided to take it upon herself to make Grandma's old designer dreams come alive. And it's not surprising at all, then, that when Julia shared her hard work with her absolutely delighted Grandma, and later her followers — more than 21 million viewers tuned in to see what the most adorable version of Paris Fashion Week looks like. Oh, and what a sight it is.

When Julia first came across her grandma's fashion design sketches that were almost three times as old as she is, she was attracted by them. So were her unexpected TikTok viewers, 2.7 million of them, who shared Julia's appreciation of these drawings, leading to her first viral video. "I knew grandma was talented, but I was like, 'Wow, these are really much better than what I was envisioning (想象) in my head'," she told Insider.

Using material leftover from her grandmother's collection of outdated fabrics, Julia has sewn many of the dresses Georgie envisioned. She notes that she doesn't always follow her "grandma sketch", as what looks good on

paper might not translate onto the body. "Grandma encourages that," Julia explains.

This ongoing interdenominational collaboration (合作) has led to an extremely popular TikTok series in which Julia shows Georgie what she's created. It's also sparked sweet conversations between the two of them, which are shared on video. "It's a beautiful bonding experience between us that has made Grandma happy," she said.

"Lots of people who are older and watch my videos say they love seeing someone younger appreciate something from their generation," she said. "And then younger people see it and maybe they lost their grandparents, and they say seeing my videos reminds them of their grandparents," said Julia.

- 4. What's Julia's way of sewing a dress?
- A She strictly follows her grandma's sketches.
- B. She makes adjustments to her grandma's designs.
- C. She makes it out of her own imagination.
- D. She makes it based on the latest style.
- 5. What used to be Georgie's dream?
- A. To become a fashion designer.

B. To set up a fashion school.

C. To create a popular TikTok series.

- D. To attend Paris Fashion Week.
- 6. Which of the following can best describe Julia?
- A. Imaginative and humorous.

B. Independent and outgoing

C. Innovative and persistent.

- D. Generous and collaborative.
- 7. What has led to the popularity of Julia's works on TikTok?
- A. It bonds different generations.
- B. It follows the latest fashion style.
- C. It encourages people to make improvements.
- D. It reminds its viewers of their duties.

【答案】4. B 5. A 6. C 7. A

【解析】

【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了 Julia 帮助自己的奶奶实现了服装设计师的梦想。Julia 偶然发现了奶奶年轻时的设计草图,克服困难,坚持将其设计图转化为现实,并得到了很多人的认可。

【4题详解】

细节理解题。根据文章第三段内容 "She notes that she doesn't always follow her 'grandma sketch', as what looks good on paper might not translate onto the body.(她指出,她并不总是遵循她的"奶奶草图",因为在纸

上看起来不错的东西可能无法转化到身体上。)"可知,Julia 根据实际需要对奶奶设计的时装草图做了一些改动。故选 \mathbf{B} 项。

【5题详解】

细节理解题。根据文章第一段内容"Nonetheless, she decided to take it upon herself to make Grandma's old designer dreams come alive.(尽管如此,她还是决定自己承担责任,让奶奶的设计师梦想成真。)"可知,奶奶年轻时的梦想是成为一名服装设计师。故选 A 项。

【6题详解】

推理判断题。根据文章第一段内容"…barely knew how to sew clothes. Nonetheless, she decided to take it upon herself to make Grandma's old designer dreams come alive.(……几乎不知道怎么缝衣服。尽管如此,她还是决定自己承担责任,让奶奶的设计师梦想成真。)"可知,Julia 在不知道如何缝衣服的情况下还是坚持要实现奶奶的设计师梦想,她是一个坚持的有毅力的人;根据文章第三段内容"She notes that she doesn't always follow her 'grandma sketch', as what looks good on paper might not translate onto the body.(她指出,她并不总是遵循她的"奶奶草图",因为在纸上看起来不错的东西可能无法转化到身体上。)"可知,Julia 在奶奶的设计草图的基础上进行实用性调整,她是一个有创新力的人。故选 C 项。

【7题详解】

推理判断题。根据文章末尾段内容"'Lots of people who are older and watch my videos say they love seeing someone younger appreciate something from their generation,' she said. 'And then younger people see it and maybe they lost their grandparents, and they say seeing my videos reminds them of their grandparents,' said Julia.(她说:"很多看我视频的老年人说,他们喜欢看到年轻人欣赏他们这一代的东西。"Julia 说:"然后年轻人看到它,也许他们失去了祖父母,他们说看到我的视频让他们想起了他们的祖父母。")"可知,她的作品让老年人知道 "老一代"的东西仍然受到年轻人的欢迎,而年轻人则通过她的作品想到了自己的祖父母。由此可推知,Julia 的视频作品在 TikTok 走红的原因是:它成为老年人和年轻人之间产生情感共鸣的纽带。故选 A 项。

 \mathbf{C}

The world's first 3D-printed wood log hive (蜂箱) is a new project developed by the Lacrima Foundation in Edinburgh to reduce the troubling decline of honey bee populations around the world.

The Lacrima Foundation is a charity that is "committed to the conservation and protection of one of the Earth's most important inhabitants." The charity teamed up with beekeepers in Europe to work towards a rewilding approach that would offer bees a natural nest habitat and, in turn, create resilience (复原力) among bee communities.

Honey bees are one of the most important pollinators (授粉者), and although they may seem small and

insignificant, they are vital for the production of our food — we couldn't eat without them! However, in recent years, bee populations have been severely impacted by the growing climate emergency and our intensive agriculture practices, including the overuse of pesticides.

With help from local partners, the Foundation created 3D-printed wood log hives, which allow the bees to live in an undisturbed ecosystem where they can carry out their lives. They install these hives in high sections of tree trunks to simulate (模拟) natural conditions for the big honey bee populations.

Vince Moucha, chairman of the Lacrima Foundation, said, "Even though there are other people and organisations working in the field of natural beekeeping, the impact, progress and scope of these projects is minimal and slow, due to limited access to resources and clear vision. I am driven by responsibility and decided to act on it due to the urgency and importance of this matter."

The Foundation will continue to work with beekeepers in the UK, Europe, and the United States to help our bee populations survive and thrive for them and us! Check out the Lacrima Foundation, where you can see their mission and make a donation to the cause and even get a honey bee gift bracelet (手链) in return.

- 8. What is the project of the Lacrima Foundation aimed at?
- A. Developing new habitats for struggling bees.
- B. Increasing the production of human's food.
- C. Teaming up with beekeepers for fundraising.
- D. Studying the cause of bees' population loss.
- 9. Why does the Foundation put hives in the high trees?
- A. To model the natural habitats for bees.
- B. To protect bees from climate crisis.

C. To help bees avoid pesticides.

- D. To test the first 3D-printed hives.
- 10. What caused Vince Moucha to start the project?
- A. The effect of other organizations.

- B. The progress of other projects.
- C. The responsibility to care about people.
- D. The difficult position of bees.
- 11. What does the author call on us to do in the last paragraph?
- A. Benefit from the Foundation.

- B. Help bees survive with beekeepers.
- C. Support the work of the Foundation.
- D. Live in harmony with nature.

【答案】8.A 9.A 10.D 11.C

【解析】

【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍世界上第一个 3D 打印原木蜂箱用于帮助生存艰难的蜜蜂种群。

【8题详解】

推理判断题。根据第一段 "The world's first 3D-printed wood log hive (蜂箱) is a new project developed by the Lacrima Foundation in Edinburgh to reduce the troubling decline of honey bee populations around the world.(世界上第一个 3D 打印原木蜂巢是由爱丁堡的 Lacrima 基金会开发的一个新项目,旨在减少世界各地蜜蜂数量的下降)"可推知,该项目目的是为艰难挣扎的蜜蜂开发新的栖息地。故选 A。

【9题详解】

细节理解题。根据第四段中 "They install these hives in high sections of tree trunks to simulate (模拟) natural conditions for the big honey bee populations.(他们将这些蜂箱安装在树干的高处,以模拟大蜜蜂种群的自然条件)"可知,基金会要把蜂巢放在高树上是为了模拟蜜蜂的自然栖息地。故选 A。

【10 题详解】

推理判断题。根据倒数第二段 "I am driven by responsibility and decided to act on it due to the urgency and importance of this matter.(由于此事的紧迫性和重要性,我受到责任的驱使,决定采取行动)"可知,Vince Moucha 觉得自己有责任去这这个项目,这件事非常紧迫非常重要性。由此推知,是蜜蜂的这种艰难状况让 Vince Moucha 启动该项目。故选 D。

【11 题详解】

推理判断题。根据最后一段中 "Check out the Lacrima Foundation, where you can see their mission and make a donation to the cause and even get a honey bee gift bracelet (手链) in return.(看看 Lacrima 基金会,在那里你可以看到他们的使命,并为这项事业捐款,甚至可以得到一个蜜蜂礼物手链作为回报)"可知,查看 Lacrima 基金会,在那里你可以看到他们的使命并为该事业进行捐款。由此推知,最后一段作者号召我们支持 Lacrima 基金会的工作。故选 C。

D

A new method of lie detection shows that lie tellers who are made to multi-task while being interviewed are easier to spot. The extra brain power needed to concentrate on a secondary task other than lying was particularly challenging.

Professor Aldert Vriji from the University of Portsmouth designed an experiment to identify lie tellers. The 164 participants in the experiment were first asked to give their levels of support or opposition about various societal topics that were in the news. They were then given a truth or lie condition by chance and interviewed about the three topics that they felt most strongly about. Truth tellers were instructed to report their true opinions while lie tellers were instructed to lie about their opinions during the interviews.

For the secondary task, participants were given a seven-digit (数字) car number and instructed to recall it back to the interviewer. Half of them received additional instructions that if they could not remember the car number during the interview, they may be asked to write down their opinions after the interview.

Participants were given the opportunity to prepare themselves for the interview and were told it was important to come across as convincing as possible during the interviews — which was <u>incentivized</u> by being awarded a prize.

The results showed that lie tellers' stories sounded less reasonable and less clear than truth tellers' stories, particularly when lie tellers were given the secondary task and told that it was important.

"The pattern of result suggests that the introduction of secondary tasks in an interview could help lie detection but such tasks need to be introduced carefully. It seems that a secondary task will only be effective if lie tellers do not neglect it. This can be achieved by either telling interviewees that the secondary task is important, or by introducing one that cannot be neglected," said Professor Vriji.

- 12. What can we learn about participants in the experiment?
- A. Some truth tellers gave false opinions in the interview.
- B. Not all participants knew the importance of the secondary task.
- C. Participants didn't express opinions about news topics.
- D. Participants chose a truth or lie condition by themselves.
- 13. On what condition was the secondary task effective in the experiment?
- A. When participants paid little attention to it.
- B. When participants had the chance to prepare.
- C. When participants had strong brain power.
- D. When participants took it seriously.
- 14. What does the underlined word "incentivized" in paragraph 4 mean?
- A. Completed.
- B. Corrected.
- C. Motivated.
- D. Chosen.

- 15. Which can be a suitable title for the text?
- A. Exposing Liars by Distraction

B. Interviewing Lie Tellers

C. Challenging a Secondary Task

D. Covering up the Truth

【答案】12. B 13. D 14. C 15. A

【解析】

【导语】这是一篇说明文。文章主要讲让撒谎者在进行多个任务分心时测谎,更容易让撒谎者被暴露出来。

【12 题详解】

细节理解题。根据第三段 "Half of them received additional instructions that if they could not remember the car number during the interview, they may be asked to write down their opinions after the interview.(其中一半的人收到了额外的指示,如果他们在面试中记不住车号,可能会要求他们在面试后写下自己的意见)"可知,只有一半人被额外提示,并不是所有人知道第二个任务的重要性,从而这一半人更认真对待第二个任务。即不是所有的参与者都知道次要任务的重要性。故选 \mathbf{B} 。

【13 题详解】

细节理解题。根据最后一段"It seems that a secondary task will only be effective if lie tellers do not neglect it. This can be achieved by either telling interviewees that the secondary task is important, or by introducing one that cannot be neglected(似乎只有说谎的人不忽视次要任务,次要任务才会有效。这可以通过告诉受访者次要任务很重要来实现,也可以通过介绍一个不可忽视的任务来实现)"可知,只有当参与者认真对待第二个任务时,实验效果才好。故选 D。

【14 题详解】

词句猜测题。根据第四段 "Participants were given the opportunity to prepare themselves for the interview and were told it was important to come across as convincing as possible during the interviews — which was incentivized by being entered into a prize draw.(参与者有机会为面试做准备,并被告知在面试中尽可能让人信服很重要——这是通过参加抽奖来_____的)"可知,参与者在抽奖的"激励"下才能更好按照实验者的指示完成任务,所以猜测 incentivized 表示"激励"的意思。故选 C。

【15 题详解】

主旨大意题。根据第一段 "A new method of lie detection shows that lie tellers who are made to multi-task while being interviewed are easier to spot. The extra brain power needed to concentrate on a secondary task other than lying was particularly challenging.(一种新的测谎方法表明,在接受采访时被要求完成多项任务的测谎者更容易被发现。除了撒谎之外,专注于次要任务所需的额外脑力尤其具有挑战性)"以及文章主要讲让撒谎者在进行多个任务分心时测谎,更容易让撒谎者暴露出来。所以 A 选项"分散注意力揭露说谎者"符合语境。故选 A。

第二节 (共 5 小题; 每小题 2.5 分, 满分 12.5 分)

阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Art is all around us. It can be found everywhere, including fancy galleries, people's living rooms, and on the sides of buildings. So, why is art important?

It promotes expression and creativity. As humans, we're naturally drawn to art as a form of expression and communication. _____16___ It's a way for them to express themselves before they're able to speak. In fact, participation in the arts may even assist kids with language, motor skills, and visual learning development. _____17___. When someone applies for a job, there are certain skills they need to have like data analysis or bookkeeping. However, many employers also understand the very important need for the skills which are hard to measure and often difficult to define. Some examples include a person's ability to adapt to change, think creatively, or collaborate with team members.

It provides historical context. ____18____. This is why people dedicate their lives to studying cave art, Shakespearean plays, and so much more. When we take the time to dive into art created in the past, we can learn about other generations and eras. We can study art to find out what those before us were facing and how they overcame it. ____19___.

In therapy (疗法) settings, art also provides an opportunity for digging deeper and expressing emotions that are difficult to discuss. _______. In one important study, children between 6 and 12 were asked to draw a house as a distraction after thinking about something upsetting. This group was able to improve their mood when compared with children who were instructed to draw the negative event or simply copy another drawing.

- A. It helps all of us develop necessary soft skills.
- B. These are its major benefits.
- C. It can help people handle mental problems.
- D. Art and human history go hand-in-hand.
- E. Similarly, future generations will learn about current events by the art we leave behind.
- F. How does it have an impact on our life?
- G. Children love to draw, sing and dance.

【答案】16. G 17. A 18. D 19. E 20. C

【解析】

【导语】本文是一篇议论文。文章主要分析了艺术重要的原因。

【16 题详解】

根据下文"It's a way for them to express themselves before they're able to speak."(这是他们在会说话之前表达自己的一种方式。)和"In fact, participation in the arts may even assist kids with language, motor skills, and visual learning development."(事实上,参与艺术活动甚至可以帮助孩子提高语言、运动技能和视觉学习能力。)可知,下一句中的"them"和"they"指的是"孩子",选项 G. Children love to draw, sing, and dance. (孩子们喜欢画画、唱歌和跳舞。)与下文句意相连,"them"和"they"指代 G 中的"Chidren","It"指代 G 中提到的"draw, sing and dance",衔接合理。故选 G。

【17 题详解】

空处为该段的主题句,分析了艺术重要的原因之一。根据下文"However, many employers also understand the very important need for the skills which are hard to measure and often difficult to define. Some examples include a person's ability to adapt to change, think creatively, or collaborate with team members."(然而,许多雇主也明白对那些难以衡量和定义的技能的重要需求,一些例子包括一个人适应变化、创造性思考或与团队成员合作的能力。)可知,该段主要表达了很多工作都需要员工具有一定的软技能,选项 A. It helps all of us develop

necessary soft skills. (它帮助我们所有人发展必要的软技能。)指出了艺术可以帮助人们发展必要的软技能,这是艺术重要的原因之一,符合本段主题。故选 A。

【18 题详解】

根据上一句"It provides historical context."(它提供了历史背景。)和下一句"This is why people dedicate their lives to studying cave art, Shakespearean plays, and so much more."(这就是为什么人们毕生致力于研究洞穴艺术,莎士比亚戏剧,以及更多的东西。)可知,艺术具有历史背景,通过研究艺术,可以发掘更多的历史知识,可见艺术和历史是戚戚相关的。选项 D. Art and human history go hand-in-hand.(艺术和人类历史是密不可分的。)表达了这层含义,下一句中的"This"指的就是选项 D 所表达的内容,语意衔接合理,符合语境。故选 D。

【19 题详解】

根据上一句 "We can study art to find out what those before us were facing and how they overcame it." (我们可以通过学习艺术来了解前人所面临的问题,以及他们是如何克服的。),选项 E. Similarly, future generations will learn about current events by the art we leave behind. (同样,子孙后代将通过我们留下的艺术来了解当前的事件。) 进一步解释说明了"It provides historical context." (艺术可以提供历史背景。) 这一段落主旨,我们可以通过艺术了解前人,同样我们的后代也可以通过艺术了解我们,语意衔接合理,符合主题。故选 E。

【20 题详解】

根据上一句 "In therapy (疗法) settings, art also provides an opportunity for digging deeper and expressing emotions that are difficult to discuss." (在治疗环境中,艺术也提供了一个深入挖掘和表达难以讨论的情感的机会。) 和下文 "This group was able to improve their mood when compared with children who were instructed to draw the negative event or simply copy another drawing." (与那些被指导画消极事件或只是复制另一幅画的孩子相比,这组孩子的情绪得到了改善。) 可知,艺术能够帮助孩子们挖掘和表达情感,并改善情绪,选项 C. It can help people handle mental problems. (它可以帮助人们解决心理问题。) 表达了这层含义,也是该段的主题句。故选 C。

第三部分:语言运用(共两节,满分30分)

第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)

阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。

Jacky Hunt-Broersma, 46, completed 104 marathons in 104 days, breaking the world record for most
consecutive marathons. She set her goal in January andabout five hours to complete each run.
She is grateful because running has given her the22 she was afraid she would never regain. In 2002,
doctors23 that she had a rare type of bone cancer. Within two weeks, they amputated (截断) her left leg
to save her life. For the first couple of years, Jacky 24 with the change in her life. She was 25 to

be different. She wore long	trousers in public so that peop	ple would not notice her	26leg.
Five years ago, she	to do some running	with the help of her husband	, she runs on a
prosthetic (假体的) leg mad	de out of strong, light29	known as carbon fiber,	which are costly for her. But
her 30 is worth it.	"Running has really changed	my life. It has made such a	31 to my mental
state and shown me how	my body can be. It	has given me a total new	of who I am. I fall
in love with the process of p	oushing my body further to se	ee what I can do," she said.	
"The best thing is the s	support I've received from per	ople who've34, tel	ling me how this has inspired
them to35 themse	elves in turn," she said, "I am	determined to keep going."	
21. A. totaled	B. wasted	C. averaged	D. saved
22. A. relief	B. anxiety	C. confidence	D. trust
23. A. described	B. announced	C. complained	D. explained
24. A. negotiated	B. struggled	C. grew	D. dealt
25. A. innocent	B. embarrassed	C. born	D. courageous
26. A. artificial	B. ugly	C. muscular	D. practical
27. A. applied	B. attempted	C. happened	D. pretended
28. A. Currently	B. Temporarily	C. Immediately	D. Fortunately
29. A. instruments	B. shoes	C. materials	D. trousers
30. A. investment	B. judgement	C. achievement	D. development
31. A. comparison	B. commitment	C. preference	D. difference
32. A. strong	B. important	C. slim	D. unique
33. A. expression	B. translation	C. acceptance	D. discussion
34. A. held on	B. taken off	C. shown up	D. reached out
35. A. enjoy	B. push	C. cure	D. serve
【答案】21. C 22. C	23. B 24. B 25. B	26. A 27. B 28. A	A 29. C 30. A 31.
D 32. A 33. C	34. D 35. B		

【解析】

【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了因患骨癌而被截去左腿的 46 岁的 Jacky Hunt-Broersma, 在尝试借助假肢跑步后,找回了自信,并爱上了这项运动,在 104 天内完成了 104 次马拉松比赛,打破了连续跑马拉松最多的世界纪录的经历。

【21 题详解】

考查动词词义辨析。句意: 她在 1 月份设定了自己的目标,平均每次跑 5 个小时左右。A. totaled 总计; B.

wasted 浪费; C. averaged 平均达到; D. saved 拯救。根据句中"set her goal"和"five hours to complete each run"可知,一次跑 5 个小时应该是个平均数,是她设定的目标。故选 C。

【22 题详解】

考查名词词义辨析。句意:她很感激,因为跑步给了她曾经害怕永远无法重获的信心。A. relief 宽慰、轻松;B. anxiety 焦虑;C. confidence 信心;D. trust 信任。根据下文"It has made such a <u>11</u> to my mental state and shown me how <u>12</u> my body can be. It has given me a total new____13___of who I am."(它对我的精神状态产生了如此大的影响,并向我展示了我的身体有多强壮。它让我对自己有了全新的认知。)可知,跑步使 Jacky看到了自己的能力,对自己有了全新的认知,重新获得了信心。故选 C。

【23 题详解】

考查动词词义辨析。句意: 2002 年,医生宣布她患有一种罕见的骨癌。A. described 描述、描写; B. announced 宣布; C. complained 抱怨; D. explained 解释。根据"doctors"和句意可知,应该是在医院由医生们诊断确诊后,宣布了她的疾病。故选 B。

【24 题详解】

考查动词词义辨析。句意:在最初的几年里,Jacky 在生活中的变化中挣扎。A. negotiated 协商、谈判; B. struggled 挣扎、奋斗; C. grew 成长; D. dealt 处理。根据前文"Within two weeks, they amputated (截断) her left leg to save her life."(两周之内,他们截断了她的左腿以挽救她的生命。)可知,她失去了左腿,生理心理都应该发生了很大的变化,生活得一定非常艰难,所以她在最初的几年,应该是在这种变化中挣扎、艰难地生活。故选 B。

【25 题详解】

考查形容词词义辨析。句意:她为自己与众不同而感到尴尬。A. innocent 无罪的、天真的;B. embarrassed 尴尬的、不好意思;C. born 天生的;D. courageous 勇敢的。根据下文"She wore long trousers in public so that people would not notice her <u>6</u> leg."(她在公共场合穿长裤,这样人们就不会注意到她的假腿。)可知,她故意用长裤掩盖自己的假腿,是因为她不愿让别人看到她的不同,她感到很不好意思。故选 B。

【26 题详解】

【27 题详解】

考查动词词义辨析。句意: 五年前,她在丈夫的帮助下尝试跑步。A. applied 申请; B. attempted 尝试; C. happened 发生; (happen to do 碰巧做某事); D. pretended 假装。根据下文"_____8____, she runs on a prosthetic

(假体的) leg made out of strong, light 9 known as carbon fiber"(目前,她用一种被称为碳纤维的坚固轻便的材料制成的假肢跑步)可知,她现在一直坚持戴着假肢跑步,可见五年前,她是开始尝试着跑步的。 故选 \mathbf{B} 。

【28 题详解】

考查副词词义辨析。句意:目前,她用一种被称为碳纤维的坚固轻便的材料制成的假肢跑步,这对她来说价格昂贵。A. Currently目前;B. Temporarily暂时地;C. Immediately立即;D. Fortunately幸运地。根据句中谓语动词"runs"可知,该句用了一般现在时,应该是指目前的情况。故选 A。

【29 题详解】

考查名词词义辨析。句意:目前,她用一种被称为碳纤维的坚固轻便的材料制成的假肢跑步,这对她来说价格昂贵。A. instruments 乐器; B. shoes 鞋子; C. materials 材料; D. trousers 裤子。根据句中"made out of"和"carbon fiber"可知,这种碳纤维是一种材料,可用来制作假肢。故选 C。

【30 题详解】

考查名词词义辨析。句意: 但她的投资是值得的。A. investment 投资; B. judgement 判断; C. achievement 成绩; D. development 发展。根据上一句中的"which are costly for her"(这对她来说价格昂贵)可知,Jacky 的假肢花了她很大一笔钱,对她来说是一笔不小的投资。故选 A。

【31 题详解】

考查名词词义辨析。句意:它对我的精神状态产生了如此大的影响,并向我展示了我的身体有多强壮。A. comparison 比较; B. commitment 承诺; C. preference 偏爱; D. difference 不同。(make a difference to 对……产生影响、有意义),根据上一句"Running has really changed my life."(跑步真的改变了我的生活。)和下文的"I fall in love with the process of pushing my body further to see what I can do,"(我爱上了这种把我的身体推得更远,看看我能做什么的过程。)可知,跑步改变了 Jacky 的生活,她也因跑步推动了她身体的潜能而爱上了这项运动,可见跑步对她的精神状态产生了巨大的影响。故选 D。

【32 题详解】

考查形容词词义辨析。句意:它对我的精神状态产生了如此大的影响,并向我展示了我的身体有多强壮。A. strong 强壮的;B. important 重要的;C. slim 苗条的;D. unique 独特的。根据前文"Jacky Hunt-Broersma, 46, completed 104 marathons in 104 days, breaking the world record for most consecutive marathons."(46岁的 Jacky Hunt-Broersma 在 104天内完成了 104次马拉松比赛,打破了连续跑马拉松最多的世界纪录。)和下文的"I fall in love with the process of pushing my body further to see what I can do"(我爱上了这种把我的身体推得更远,看看我能做什么的过程)可知,Jacky 在马拉松比赛中取得了卓越的成绩,跑步让 Jacky 看到了自己身体的潜能,看到了自己身体有多么的强壮。故选 A。

【33 题详解】

考查名词词义辨析。句意:它让我对自己有了全新的认知。A. expression 表达; B. translation 翻译; C. acceptance 认可、接受; D. discussion 讨论。根据上一句中的"and shown me how ___12__ my body can be." (并向我展示了我的身体有多强壮。)和下一句"I fall in love with the process of pushing my body further to see what I can do"(我爱上了这种把我的身体推得更远,看看我能做什么的过程)及本句中的"who I am"可知,Jacky通过跑步,看到了自己的身体有多么的强壮,看到了自己的潜力,能够做到什么,从而对自己有了一个全新的认识,接受并认可自己的现在。故选 C。

【34 题详解】

考查动词短语辨析。句意:最好的事情是我从那些伸出援手的人那里得到的支持,他们告诉我这如何激励他们反过来推动自己。A. held on 坚持、抓住; B. taken off 脱下、起飞; C. shown up 出现; D. reached out 伸手、提供援助。根据句中"the support"可知,这里是指曾经支持帮助过 Jacky,向她伸出援手的人们。故选 D。

【35 题详解】

考查动词词义辨析。句意:最好的事情是我从那些伸出援手的人那里得到的支持,他们告诉我这如何激励他们反过来推动自己。A. enjoy 享受; B. push 推动; C. cure 治愈; D. serve 服务。根据句中的"inspired them"和"in turn"可知,Jacky 对跑步的热爱和坚持激励了帮助她的人们,反过来也激励、推动他们不断地努力、前行。故选 B。

第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

Chinese Brush Painting is one of the36 (represent) forms of traditional Chinese art. It's believed
that this kind of art form37 (originate) during the Tang Dynasty, which has been developing for more
than a thousand years. Artists mainly use ink (assist) with water when they work on Chinese Brush
Painting. They express the mood and meaning of the painting through the depth,39 (strong), and
rendering (渲染) of the ink. Similar40 style and technique to traditional calligraphy, Brush Painting
stresses the importance of mood and meaning. It focuses on the space, atmosphere and mood of the painting, rather
than41 (restrict) by the rules of details and composition. The expression techniques of Chinese Brush
Painting are various, the most characteristic (be) "the Sentiment of Brush and Ink (笔墨意趣)".
Painters show their spirit by changing the depth, shade, and humidity of the ink, creating 43 unique
artistic form. In general, Chinese Brush Painting is an art form44 represents the traditional Chinese
understanding of beauty and artistic characteristics. It isjust an important part of Chinese culture
but also one of the treasures of world cultural heritage.

【答案】36. most representative

- 37. was originated
- 38. assisted
- 39. strength
- 40. in 41. being restricted##be restricted
- 42. being 43. a
- 44. which##that
- 45. not

【解析】

【导语】这是一篇说明文。文章介绍了中国水墨画艺术。

【36 题详解】

考查形容词最高级。句意:中国水墨画是中国传统艺术中最具代表性的形式之一。分析句子,该空需要一个形容词作定语修饰名词 forms,所给词为动词,其形容词形式拼写为 representative; 修饰 one of 后面的名词的形容词一般使用最高级形式。故填 most representative。

【37 题详解】

考查谓语动词时态语态。句意:人们认为,这种艺术形式起源于唐朝,已经发展了一千多年。动词 originate 在本句 that 引导的主语从句中作谓语,意为"原创",指这种艺术形式在唐朝时期被创造出来,应使用被动语态,一般过去时态,主语 this kind of art form 为单数形式。故填 was originated。

【38 题详解】

考查非谓语动词。句意: 画家在画水墨画时,主要是用水协助调墨作画。动词 assist 在句中作状语,与逻辑主语 Artists 为被动关系,艺术家在水的辅助下运用墨作画,应使用过去分词形式。故填 assisted。

【39 题详解】

考查名词。句意:他们通过墨水的深度、强度和渲染来表达绘画的情绪和意义。该空需要一个名词和 depth,rendering 并列作介词 through 的宾语,strong 为形容词,其名词拼写为 strength。故填 strength。

【40 题详解】

考查介词。句意:与传统书法的风格和技巧相似,毛笔画强调情绪和意义的重要性。该空表示在风格和技巧面,水墨画与传统书法相似,应填介词 in。故填 in。

【41 题详解】

考查非谓语动词。句意:它注重绘画的空间、氛围和情绪,而不是被细节和构图的规则所限制。rather than 为比较连词,前后对称,该空可以使用动词原形; rather than 也可以用作介词,后面使用动名词作宾语; restrict 为及物动词,根据后面的 by the rules of details and composition,这里指中国水墨画不受一些规则的限制,应是被动含义。故填 being restricted/be restricted。

【42 题详解】

考查独立主格结构。句意:中国水墨画的表现手法多种多样,最具特色的是"笔墨之情"。该空所在部分是一个独立主格结构,在句中作状语,提示词 be 与前面名词为逻辑主谓关系,应使用现在分词形式。作故填 being。

【43 题详解】

考查冠词。句意:画家通过改变墨水的深度、阴影和湿度来表现自己的精神,创造出独特的艺术形式。空后的名词短语的中心词是可数名词单数形式 form,此处不特指,是泛指一种艺术形式,应填不定冠词,空后形容词 unique 的首字母发音为辅音音素,应填 a。故填 a。

【44 题详解】

考查定语从句。句意:总的来说,中国水墨画是一种艺术形式,代表了中国传统的审美和艺术特征。分析句子,该空需要填一个关系代词引导定语从句修饰名词 an art form,并指代先行词在句中作主语,后面represents 是谓语动词,先行词为事物,that 和 which 都是正确的。故填 which/that。

【45 题详解】

考查固定搭配。句意:它不仅是中国文化的重要组成部分,也是世界文化遗产的瑰宝之一。连词短语,not just...,but also...意为"不仅······而且·····"符合语境。故填 not。

第四部分:写作(共两节,满分40分)

第一节(满分15分)

46. 假定你是李华,学校食堂为了倡导厉行节约,反对铺张浪费,对于未执行光盘行动的学生制定了罚款机制。你认为这样的做法存在问题。请你给校长写一封邮件,内容包括:

- 1. 说明反对这种做法的理由;
- 2. 提出解决食物浪费的建议。

光盘行动 Clean Plate Campaign

注意:

- 1. 写作词数应为 80 个左右;
- 2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。

Dear headmaster,				

【答案】Dear headmaster,

Recently, in order to advocate for food conservation and oppose food waste, the school cafeteria has established a fine mechanism for students who have not implemented the "Clean Plate Campaign". I don't agree with this approach.

This fine mechanism does not achieve the ideal effect of "reducing food waste". Fines can make students think that it's okay if they haven't finished their food, and paying the fine can solve the problem. This will mislead students and prevent them from developing the awareness of "saving food".

Therefore, I propose the following suggestions. Firstly, a slogan "Save Food" can be posted in the cafeteria, which can serve as a warning for students during meals. Secondly, the cafeteria can produce and sell "half dishes" and "small bowls of dishes". And students can purchase food reasonably according to their needs.

I hope my ideas and initiatives can receive your approval.

Yours sincerely

Li Hua

【解析】

【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给校长写一封邮件,就学校食堂对于未执行光盘行动的学生制定罚款机制一事发表自己的观点,并提出解决食物浪费的建议。

【详解】1.词汇积累

餐厅: cafeteria→canteen

执行/实施: implement→accomplish/perform/fulfill

阻止: prevent...from→stop...from

意识: awareness→realization

2.句式拓展

简单句变复合句

原句: Secondly, the cafeteria can produce and sell "half dishes" and "small bowls of dishes". And students can purchase food reasonably according to their needs.

拓展句: Secondly, the cafeteria can produce and sell "half dishes" and "small bowls of dishes", so that students can purchase food reasonably according to their needs.

【点睛】【高分句型 1】Recently, in order to advocate for food conservation and oppose food waste, the school

cafeteria has established a fine mechanism for students who have not implemented the "Empty Plate Campaign". (运用了 who 引导定语从句)

【高分句型 2】Firstly, a slogan "Save Food" can be posted in the cafeteria, which can serve as a warning for students during meals. (运用 which 引导非限制性定语从句)

第二节(满分 25 分)

Paragraph I:

47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。

I sat at the breakfast table with my four-year-old son, Matthew, trying to ignore the ache in my stomach. "Mama, want to play?" "Not today, baby," I shook my head. These days I could barely get out of bed. I was still recovering from a surgery. I hoped for strength and happiness. But the future seemed so hopeless.

Suddenly, Matthew jumped up from his spot on the kitchen floor. "Bird!" he shouted, rushing to our courtyard. Sure enough, there was a white dove (鸽子) seated in a rubber tree. It sat there for a few moments, and then flew away. Strange, I'd never seen one in our neighborhood before.

When I dragged myself to the kitchen the next morning, the dove was back. This time with a mate carrying twigs (小枝). "Look, Matthew," I said, pointing to the tree. "They're going to make a nest." The doves flew in and out of the courtyard all week, building on top of the rubber tree.

Matthew could hardly contain his excitement. Every morning, he'd run into the kitchen and take his spot by the sliding glass door, talking to the birds while they worked. His enthusiasm was influential. As much as I was grieving, I couldn't help but look forward to the doves' visits too.

Then it all went wrong. The courtyard was a safe enough spot for a nest, but the rubber tree's broad, thin leaves were far from stable. One night, a strong wind blew, throwing the doves' nest to the ground. I heard the twigs break apart.

I surveyed the damage. Nothing good ever lasts. I wouldn't blame the doves if they never came back. But they returned. And they paid no attention to the pile of sticks that had once been their nest. They started again from scratch. Again, though, the wind destroyed all their hard work. The next day, and the next, they renewed their efforts, as if nothing had happened.

• 1
I knew I had to do something.

Paragraph II:		
"It works! The birds are back!" Matthew announced.		

【答案】Paragraph1:

I knew I had to do something. The white dove and its mate had given me something to look forward to, even in my darkest days. Now I was going to help them in return. I woke up the following morning with a plan. There was only an hour before the doves usually made their visits. I hammered a shelf into the wall next to the rubber tree and covered it with leaves to make it looked like a tree. Then Matthew and I stood by the sliding glass door, waiting and hoping.

Paragraph2:

"It works! The birds are back!" Matthew announced. There they were—sitting on top of the shelf, adding some twigs to the new nest despite damage from the strong wind. Three weeks later, we watched three chicks break free from their shells. "Chirp, chirp!" Matthew sang. I held him close and kissed him, feeling more positive and hopeful than I had in months. I realized all around me, life went on. And it was filled with wonders and surprises that I couldn't even imagine.

【解析】

【导语】文章以人物为线索展开,讲述了作者四岁的儿子 Matthew 每天都看到白鸽来到自己家的院子里,每天早上,他都会跑进厨房,站在滑动玻璃门旁边,在鸟儿搭巢时和它们说话。一天夜里,刮起了一阵大风,把鸽巢掀到地上。作者以为鸽子再也不回来,但他们又回来了。它们对那堆曾经是它们巢穴的树枝毫不在意。他们又从零开始。然而,风又一次摧毁了他们所有的辛勤工作。第二天,接着第二天,他们又继续努力,仿佛什么也没发生过。

【详解】1.段落续写:

①由第一段首句内容"我知道我必须做点什么。"可知,第一段可描写作者和 Matthew 具体为鸽子做了哪些事情。

②由第二段首句内容""起作用了!鸟儿回来了!" Matthew 宣布。"可知,第二段可描写鸽子们回来后的情况以及作者的反思。

2.续写线索: 鸽子给作者期望——作者打算帮助鸽子——作者钉了架子,盖上树叶——作者和 Matthew 等待并期待着——鸽子给新巢添加树枝——看到小鸽子出生——作者拥抱 Matthew——感到积极和充满希望——意识到生活在继续——充满奇迹和惊喜

3.词汇激活:

行为类

帮助: help/assist

增加: add/increase

拥抱: hold/embrace

继续: go on/carry on

充满: be filled with/be full of

情绪类

感到积极: feel positive/feel energetic

意识到: realize/be aware of

【点睛】[高分句型1]

I hammered a shelf into the wall next to the rubber tree and covered it with leaves to make it look like a tree. (运用了动词不定式作目的状语)

[高分句型 2]

And it was filled with wonders and surprises that I couldn't even imagine. (运用了 that 引导定语从句)