# T8 -扬州中学 2022-2023 学年第二学期高三质量检测 C Shadow puppetry, also known as shadow play, is an ancient form of storytelling and entertainment in China. \_\_\_\_①\_\_\_ Shadow puppets were first made of paper later from the leather of donkeys or oxen. That's why its Chinese name is piving

\_\_\_\_\_\_ It became popular in the Tang dynasty and prevalent in the Ming and Qing dynasties.

The following story recorded in *The History of the Han Dynasty* is believed to be the origin of shadow puppetry.

In the 13<sup>th</sup> century, Chinese shadow puppetry was introduced into West Asia, and by the 18<sup>th</sup> century it had spread to other parts of the world. Famed German writer Geothe spoke highly of it, and the great comedian Charlie Chaplin drew inspiration from it for his legendary silent films. In 2011, Chinese shadow puppetry was added to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity.

8. According to the passage, shadow puppetry got its Chinese name from

A. historical records

B. puppetry material

C. The History of the Han Dynasty

D. the legends of shadow

9. Where should the sentence "Shadow puppetry was born in the Western Han Dynasty." be put in the passage?

A. (1)

B. (2)

C. ③

D. (4)

10. What is crucial to the success of shadow puppetry?

A. The performer responsible for singing.

B. The familiarity of its lingering music and color.

C. The combination of sounds, colors, design and presentation.

D. Increasing awareness of traditional culture.

11. What can we learn from the passage?

A. Shadow puppetry was well received in West Asia.

B. Shadow puppetry has spread to all parts of the world.

C. Shadow puppetry was the inspiration for Goethe's works.

D. Shadow puppetry made a difference to Charlie Chaplin's silent film.

【答案】8.B 9.B 10.C 11.D

【分析】这是一篇说明文。皮影戏是中国一种古老的叙事和娱乐形式。文章主要介绍了中国的皮影戏,介绍了皮影戏的起源、流行以及在世界上的影响。

【8 题详解】细节理解题。根据第一段中 "Shadow puppets were first made of paper later from the leather of donkeys or oxen. That's why its Chinese name is piying, which means shadow of leather.(皮影戏最初是用纸制成的,后来用驴或牛的皮革制成。这就是为什么它的中文名字是 piying,意思是皮革的影子)"可知,皮影戏的中文名字来源于皮影材料。故选 B。

【9题详解】推理判断题。根据第二段中"It became popular in the Tang dynasty and prevalent in the Ming and Qing dynasties.(它在唐代开始流行,在明清时期盛行)"可推知,第二段是在介绍皮影戏流行起来的时期,可知②是在介绍皮影戏的起源地,"皮影戏生于西汉"这句话应该在②处。故选 B。

【10 题详解】细节理解题。根据倒数第二段 "Shadow puppetry wins the heart of an audience by its lingering music, delicate sculpture, natural color and lively performance. Shadow plays from Hua County of Shaanxi Province are the best known. Nicknamed the "Business of the Five" by local people, the drama involves five performers. One is responsible for singing the different roles of a play; one operates the movements of the puppets; one is in charge of percussion instruments such as gongs and bowls; one plays a suona horn, and one plays Banhu fiddle. These five artists keep busy doing their particular work offstage

to put on the performance. (皮影戏以其悠长的音乐、精致的雕塑、自然的色彩和活泼的表演赢得了观众的心。陕西华县的皮影戏是最有名的。该剧被当地人称为"五人戏",共有五位演员。一个负责演唱剧中的不同角色;一个人操纵木偶的动作;一个负责锣、碗等打击乐器;一个吹唢呐,一个拉板胡。这五位艺术家在舞台下忙着做他们自己的工作)"可知,皮影戏成功的关键是声音、色彩、设计和表现的结合。故选 C。

【11 题详解】细节理解题。根据最后一段中"Famed German writer Geothe spoke highly of it, and the great comedian Charlie Chaplin drew inspiration from it for his legendary silent films.(德国著名作家歌德高度赞扬了它,伟大的喜剧演员查理•卓别林也从它那里获得了创作传奇无声电影的灵感)"可知,皮影戏使查理•卓别林的无声电影有所不同。故选 D。 D

With an abundance of sun and wind, Spain is positioning itself as Europe's future leader in green hydrogen production to clean up heavy industries. But some energy experts express caution because this process relies on massive availability of zero-carbon electricity.

Green hydrogen is created when renewable energy sources power an electrical current that runs through water, separating its hydrogen and oxygen molecules ( $\mathcal{G}$ ). The process doesn't produce planet-warming carbon dioxide, but less than 0.1% of global hydrogen production is currently created in this way.

The separated hydrogen can be used in the production of steel, ammonia (氨) and chemical products, all of which require industrial processes that are harder to stop fossil fuels. Hydrogen also can be used as a transportation fuel, which could one day transform the highly polluting shipping and aviation sectors.

Spain's large, windswept and thinly populated territory receives more than 2,500 hours of sunshine on average per year, providing ideal conditions for wind and solar energy, and therefore green hydrogen production.

"If you look at where hydrogen is going to be produced in Europe in the next million years, it's in two countries, Spain and Portugal," said Thierry Lepercq, the founder and president of HyDeal Ambition, an industry platform bringing together 30 companies. "Hydrogen is the new oil."

Lepercq is working with companies like Spanish gas pipeline corporation Enagas and global steel giant ArcelorMittal to design an end-to-end model for hydrogen production, distribution and supply at a competitive price. Criticism has centered on green hydrogen's higher cost compared with highly-polluting "gray hydrogen" drawn from natural gas. Lepercq argues that solar energy produced in Spain is priced low enough to compete.

Globally, Lepercq said, "Electricity is 20% of energy consumption. What about the 80% that is not electrified? ... You need to replace those fossil fuels. Not in 50 years' time. You need to replace them now."

- 12. Why are some experts cautious about green hydrogen production in Spain?
- A. It needs large amounts of sun and wind.
- B. It has an effect on heavy industries.
- C. It causes conflicts among countries.
- D. It uses lots of zero-carbon electricity.
- 13. What is the advantage of green hydrogen production in Spain?
- A. Ideal geographical conditions.

- B. The support from government.
- C. Hydrogen production technology.
- D. Well-developed public transports.
- 14. What can be inferred about green hydrogen in Spain according to Lepercq?
- A. It is highly priced.

B. It is easy to store.

C. It is competitive.

- D. It is highly-polluting.
- 15. What is the passage mainly about?
- A. Spain manages to use zero-carbon electricity.
- B. Spain struggles to lead EU in heavy industry.
- C. Spain takes the lead in preventing air pollution.

  D. Spain replaces fossil fuel with green hydrogen.
- 【答案】12. D 13. A 14. C 15. D
- 【导语】本文为一篇说明文。文章主要介绍了凭借充足的阳光和风,西班牙将成为欧洲绿色氢生产的未来领导者。
- 【12 题详解】细节理解题。根据第一段"But some energy experts express caution because this process relies on massive availability of zero-carbon electricity.(但一些能源专家表示谨慎,因为这一过程依赖于零碳电力的大量可用性)"可知,一些能源专家表示谨慎是因为这一过程依赖于零碳电力的大量可用性。故选 D。
- 【13 题详解】细节理解题。根据第四段"Spain's large, windswept and thinly populated territory receives more than 2,500 hours of sunshine on average per year, providing ideal conditions for wind and solar energy, and therefore green hydrogen production.(西班牙面积大,多风,人口稀少,每年平均日照超过 2500 小时,为风能和太阳能提供了理想的条件,因此也为绿色氢生产提供了理想的条件)"可知,西班牙绿色氢生产的一大优势就是其优越的地理条件。故选 A。
- 【14 题详解】推理判断题。根据倒数第二段 "Lepercq is working with companies like Spanish gas pipeline corporation

Enagas and global steel giant ArcelorMittal to design an end-to-end model for hydrogen production, distribution and supply at a competitive price. Criticism has centered on green hydrogen's higher cost compared with highly-polluting "gray hydrogen" drawn from natural gas. Lepercq argues that solar energy produced in Spain is priced low enough to compete.(Lepercq 正在与西班牙天然气管道公司 Enagas 和全球钢铁巨头 ArcelorMittal 公司合作,设计一种端到端的氢气生产、分销和供应模式,价格具有竞争力。批评的焦点是,与从天然气中提取的高污染"灰氢"相比,绿色氢的成本更高。Lepercq 认为,西班牙生产的太阳能价格足够低,具有竞争力)"可知,Lepercq 认为西班牙的绿氢生产极具竞争性。故选 C。

【15 题详】主旨大意题。根据第一段"With an abundance of sun and wind, Spain is positioning itself as Europe's future leader in green hydrogen (氢气) production to clean up heavy industries.(凭借充足的阳光和风,西班牙将自己定位为清洁重工业的绿色氢生产的欧洲的未来领导者)"以及第四段"Spain's large, windswept and thinly populated territory receives more than 2,500 hours of sunshine on average per year, providing ideal conditions for wind and solar energy, and therefore green hydrogen production.(西班牙面积大,多风,人口稀少,每年平均日照超过 2500 小时,为风能和太阳能提供了理想的条件,因此也为绿色氢生产提供了理想的条件)"根据最后一段"You need to replace those fossil fuels. Not in 50 years' time. You need to replace them now."(你需要替代那些化石燃料)可知,本文主要介绍的是西班牙凭借充足的阳光和风打算用绿色氢来取代化石燃料。由此可知,D选项"西班牙用绿色氢取代化石燃料"作为文章标题最为合适。D。第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)

Home accidents occur unexpectedly everywhere in and around the house. \_\_\_16\_\_ One of the best ways is to take action ahead to prevent them from happening.

- A. Then you need to have tape as well as painkillers.
- B. So what you need to do is prepare yourself for them.
- C. In addition, you also have the chances of getting shock.
- D. Here are necessary things you should put in a first aid kit.
- E. This will protect you from the accidents which are common.
- F. You can follow certain things to prevent suffering from pain due to accidents.
- G. It is perhaps significant for you to be well-prepared before an accident happens.

【答案】16. B 17. F 18. C 19. A 20. E

【导语】本文是一篇说明文,主要讲的是如何预防意外的家庭事故的发生。

【16 题详解】空前说"Home accidents occur unexpectedly everywhere in and around the house.(意外的家庭事故发生在房子里和周围的任何地方。)",说明我们应该要预防,空后说"One of the best ways is to take action ahead to prevent them from happening.(最好的方法之一是提前采取行动,防止它们发生。)",因此空格处应该说你要为预防事故发生做好准备,B 选项"So what you need to do is prepare yourself for them.(所以你需要做的就是为它们做好准备。)"说明了要准备好预防家庭事故的发生,因此承上启下,符合语境,故选 B。

【17 题详解】空后说"If you find any object lying on the floor, you need to pick it up and keep it on the table. Otherwise, it might hurt anybody in your house. Then, if you find that any of the electrical wires which needs repair, you must do it immediately. This kind of wires or switches can lead to short circuit (短路) in the house.(如果你发现地板上有任何东西,你需要把它捡起来并放在桌子上。否则,它可能会伤害到你家里的任何人。然后,如果你发现任何电线需要修理,你必须立即去做。这种电线或开关会导致房屋短路。)",这是具体的一些可以避免事故发生的方法,F 选项"You can follow certain things to prevent suffering from pain due to accidents.(你可以遵循某些事情来防止因事故而遭受痛苦。)"说明了可以做一些事情来预防事故发生,引起了下文具体的事情,因此引起下文,符合语境,故选 F。

【18 题详解】空后说"To make your home shock proof, you must check the wires from time to time. This will not only keep you safe, but will also protect other members of the family.(为了使你的家防止触电,你必须不时地检查电线。这不仅能保证你的安全,还能保护其他家庭成员。)",这说明你家有可能会发生触电的事故,C 选项"In addition, you also have the

chances of getting shock.(此外,你也有可能触电。)"说明了有发生触电的可能,引出下文该怎么预防触电,因此引起下文,符合语境,故选 C。

【19 题详解】空前说"When you prepare a first aid kit for your house, you need to decide about the things that you need to keep inside it. First of all, you need band aids. You must make sure that these band aids are of all sizes and they must also be waterproof.(当你为你的房子准备一个急救箱时,你需要决定你需要放在里面的东西。首先,你需要创可贴。你必须确保这些创可贴是各种尺寸的,而且必须是防水的。)",说明这是在说在急救箱里应该放的东西,A 选项"Then you need to have tape as well as painkillers.(然后你需要有胶带和止痛药。)"说明需要在急救箱放胶带和止痛药,其中的"painkillers"和空后的"The painkillers"一致,因此承上启下,符合语境,故选 A。

【20 题详解】空前说"If you have these things inside the first aid kit, then you will surely not have any problem in the future.(如果你有这些东西在急救箱里,那么你将来肯定不会有任何问题。)",说明这是在评价急救箱里有这些东西的好处,空格处应该继续评价,E 选项"This will protect you from the accidents which are common.(这将保护你免受常见事故的伤害。)"是对急救箱里东西的评价,因此承接上文,符合语境,故选 E。

# 第三部分 语言运用(共两节,满分30分)

Twin sisters Hadley a	nd Delaney Robertson were b	ooth found to suffer from so	coliosis(脊柱侧凸)at age 12.						
Delaney's scoliosis re	equired no21, but 1	Hadley's spine curve(脊柱	弯曲)was serious. To22 the rapid						
progression, she was und	er the doctor's23	to wear a back brace(支	架)for 18 hours a day. If Hadley needed to						
take off her	brace, she should wear it for	extra hours another day to	o lost time. "One thing I found						
really was fig	guring out how to track the _	of my wearing,	"Hadley said. "I tried <u>28</u> things. A						
notepad, a whiteboard and	d some other tools. And I ev	en 29 to look for	r an app with such function, but there really						
wasn't anything so we dec	ided to30 an app o	urselves."							
The twins had no	of developing an a	pp although they were ent	chusiastic about computer science. They then						
worked with an app deve	loper to32 they ha	ad everything they needed	to place the app into app stores, and it was						
			34 within a week. Hadley said, "Their						
positive comments on the	app made us amazed. Peopl	le said they're glad that the	ey can record how long they wear the brace						
more"									
21. A. test	B. surgery	C. examination	D. treatment						
22. A. keep	B. assess	C. slow	D. predict						
23. A. terms	B. orders	C. eye	D. control						
24. A. quickly	B. frequently	C. accidentally	D. temporarily						
25. A. make up for	B. give way to	C. take advantage of	D. look back on						
26. A. original	B. meaningful	C. difficult	D. urgent						
27. A. progress	B. length	C. condition	D. expense						
28. A. various	B. vital	C. similar	D. secure						
29. A. preferred	B. failed	C. prepared	D. attempted						
30. A. employ	B. find	C. select	D. build						
31. A. practice	B. expectation	C. habit	D. possibility						
32. A. indicate	B. prove	C. guarantee	D. promise						
33. A. adjusted	B. introduced	C. donated	D. committed						
34. A. comments	B. tips	C. users	D. developers						
35. A. conveniently	B. automatically	C. firmly	D. obviously						
【答案】21. D 22. C	23. B 24. D 25.	A 26. C 27. B	28. A 29. D 30. D 31. A 32. C						
33 B 34 C 35 A									

【】这是一篇记叙文。主要讲述了一对患有脊柱侧凸的双胞胎姐妹开发了一款应用程序,可以更方便地记录佩戴时长。 【21 题详解】考查名词词义辨析。句意:德莱尼的脊柱侧弯不需要治疗,但哈德利的脊柱弯曲很严重。A. test 测试; B.

【21 题详解】考查名词词义辨析。句意:德莱尼的脊柱侧弯不需要治疗,但哈德利的脊柱弯曲很严重。A. test 测试;B surgery 外科手术;C. examination 检查;D. treatment 治疗。根据下文"but Hadley's spine curve(脊柱弯曲)was serious."可知,此处指德莱尼的脊柱侧弯不需要治疗,故选 D。

【22 题详解】考查动词词义辨析。句意:为了减缓病情的迅速恶化,医生要求她每天 18 个小时都要戴背托。A. keep 保持; B. assess 评价; C. slow 减速; D. predict 预测。根据后文"the rapid progression"可知,佩戴背托是为了减缓病情的迅速恶化。故选 C。

【23 题详解】考查名词词义辨析。句意: 为了减缓病情的迅速恶化, 医生要求她每天 18 个小时都要戴背托。A. terms

学期; B. orders 命令, 要求; C. eye 眼睛; D. control 控制。根据上文"under the doctor's"指在医生的要求下佩戴矫正设备。故选 B。

【24 题详解】考查副词词义辨析。句意:如果哈德利需要暂时取下护具,她应该每天多戴几个小时,以弥补失去的时间。A. quickly 快速地;B. frequently 频繁地;C. accidentally 意外地;D. temporarily 暂时地。后文"she should wear it for extra hours"提到多佩戴几个小时,由此推知是因为暂时取下了护具。故选 D。

【25 题详解】考查动词短语辨析。句意:如果哈德利需要暂时取下护具,她应该每天多戴几个小时,以弥补失去的时间。A. make up for 弥补; B. give way to 让路; C. take advantage of 利用; D. look back on 回顾。上文提到医生要求她每天 18 个小时都要戴背托,所以如果暂时取下来,由此可知,需要多戴几个小时,以弥补失去的时间。故选 A。

【26 题详解】考查形容词词义辨析。句意:哈德利说:"我发现真正困难的一件事是如何追踪我戴着的时间长度。"A. original 最初的; B. meaningful 有意义的; C. difficult 困难的; D. urgent 紧急的。后文提到了她尝试了各种各样的东西来追踪穿着的时长,说明这是真正困难的事情。故选 C。

【27 题详解】考查名词词义辨析。句意:哈德利说:"我发现真正困难的一件事是如何追踪我戴着的时间长度。"A. progress 进步; B. length 长度; C. condition 条件; D. expense 花费。根据后文"People said they're glad that they can record how long they wear the brace"可知,此处指追踪她穿护具的时间长度,应用 length。故选 B。

【28 题详解】考查形容词词义辨析。句意: 我尝试了各种各样的东西。A. various 多样的; B. vital 重要的; C. similar 相似的; D. secure 安全的。根据后文 "A notepad, a whiteboard and some other tools.(一个记事本,一块白板和其他一些工具)"可知,她尝试了各种东西。故选 A。

【29 题详解】考查动词词义辨析。句意:我甚至试图寻找一个具有这种功能的应用程序,但确实没有任何东西,所以我们决定自己开发一个应用程序。A. preferred 偏爱; B. failed 失败; C. prepared 准备; D. attempted 尝试。呼应上文"I tried"指她试图寻找一个具有这种功能的应用程序,故选 D。

【30 题详解】考查动词词义辨析。句意:我甚至试图寻找一个具有这种功能的应用程序,但确实没有任何东西,所以我们决定自己开发一个应用程序。A. employ 雇用; B. find 找到; C. select 选择; D. build 建造, 开发。根据后文"developing an app"可知,她们决定自己开发一个应用程序来记录,故选 D。

【31 题详解】考查名词词义辨析。句意: 尽管这对双胞胎对计算机科学充满热情,但她们从未开发过应用程序。A. practice 练习,实践; B. expectation 期待; C. habit 习惯; D. possibility 可能性。根据后文 "They then worked with an app developer"可知,她们没有开发应用程序的实践经验。故选 A。

【32 题详解】考查动词词义辨析。句意: 然后他们与应用开发者合作,确保他们拥有将应用投放到应用商店所需的一切,并于 5 月正式向公众推出。A. indicate 表明; B. prove 证明; C. guarantee 保证; D. promise 承诺。根据后文"they had everything they needed to place the app into app stores"指确保应用有她们所需的一切东西,故选 C。

【33 题详解】考查动词词义辨析。句意: 然后他们与应用开发者合作,确保他们拥有将应用投放到应用商店所需的一切,并于 5 月正式向公众推出。A. adjusted 调整; B. introduced 介绍; C. donated 捐赠; D. committed 承诺,犯。根据后文"to the public in May"指把应用向公众推出应用动词 introduce。故选 B。

【34 题】考查名词词义辨析。句意: 这款应用在一周内就拥有了大约 500 名活跃用户。A. comments 评论; B. tips 建议; C. users 使用者; D. developers 开发者。根据上文"The app had around 500 active"指应用的活跃用户,应用 user。C。

【35 题详解】考查副词词义辨析。句意: 人们说他们很高兴他们可以更方便地记录他们佩戴支架的时间。A. conveniently 方便地; B. automatically 自动地; C. firmly 坚固地; D. obviously 显然。根据上文"they're glad that they can record how long they wear the brace"以及此前没有此类的应用程序可以记录时长,所以如今是更方便了。故选 A。

## 第二节(共10小题; 每小题1.5分, 满分15分)

#### China's space project sets sail for the sea of stars

The Mengtian lab r	nodule su	ccessfully	_36(	(join) the	Tianhe	core 1	module	and th	e Wenti	an lab	modul	e at (	China's
space station Tiangong o	n the earl	y morning of T	Гuesday.										
Monation is the	27	(trees) lab mas	dula of th		atatian (	ماء امس	· finat	1	Vantion	+1a a + **			ما دین ام

Mengtian is the \_\_\_\_37\_\_\_ (two) lab module of the space station and the first one is Wentian that was connected with Tianhe \_\_\_\_38\_\_\_ (previous). With the two lab modules now docked (对接) with the core module, the T-shaped structure of the space station has taken shape up to now. The space station has entered its final construction stage as \_\_\_\_39\_\_\_ (plan).

the space station has taken shape up to now. The space station has entered its final construction stage as39 (plan).
This smooth progress should be owed to scientists and engineers and all those 40 devotion and hard work has
made the space station41 reality. China has never abandoned its42 (ambition) goal of acquiring advanced
space capabilities and becoming a pioneer in the exploration of space, so as43 (help) expand our knowledge of the
universe. China's pride in its space achievements is also an expression of thanks44 people who have made
contributions. The insistence on the space missions being well-prepared, well-organized and well-implemented (有效执行) has
been the45 (found) on which China's aerospace industry has continually reached new heights.

【答案】36. joined 37. second 38. previously 39. planned 40. whose 41. a 42. ambitious 43. to help 44. to 45. foundation

【导语】这是一篇新闻报道。文章主要介绍了周二凌晨,梦天实验舱在天宫空间站成功与天和核心舱和天问实验舱对接的相关情况。

【36 题详解】考查时态。句意:周二凌晨,梦天实验舱在天宫空间站成功与天和核心舱和天问实验舱对接。根据时间 状语 on the early morning of Tuesday 可知,谓语动词 join 用一般过去时。故填 joined。

【37 题详解】考查数词。句意: 梦天是空间站的第二个实验舱,第一个实验舱是此前与天和对接的"问天"。表示"第二"应用序数词 second。故填 second。

【38 题详解】考查副词。句意: 梦天是空间站的第二个实验舱,第一个实验舱是此前与天河对接的"闻天"。修饰 was connected with 应用副词 previously 作状语,故填 previously。

【39题详解】考查固定句型。句意:空间站已按计划进入最后建设阶段。表示"按计划"短语为 as planned。故填 planned。

【40 题详解】考查定语从句。句意:这一顺利的进展应该归功于科学家和工程师以及所有那些为使空间站成为现实而付出奉献和辛勤工作的人。限制性定语从句修饰先行词 those,those 和 devotion and hard work 构成所属关系,用关系代词 whose 替代先行词在从句中作 devotion and hard work 的定语,故填 whose。

【41 题详解】考查冠词。句意:这一顺利的进展应该归功于科学家和工程师以及所有那些为使空间站成为现实而付出奉献和辛勤工作的人。结合句意表示"成为现实"可知短语为 make sth. a reality。故填 a。

【42 题详解】考查形容词。句意:中国从未放弃获得先进空间能力、成为太空探索先锋的宏伟目标,以帮助扩大我们对宇宙的认识。修饰名词 goal 应用形容词 ambitious,作定语。故填 ambitious。

【43 题详解】考查不定式。句意:中国从未放弃获得先进空间能力、成为太空探索先锋的宏伟目标,以帮助扩大我们对宇宙的认识。表示"为了……"短语为 so as to do sth.。故填 to help。

【44 题详解】考查介词。句意:中国对其航天成就的自豪也是对做出贡献的人们的感谢。表示"多亏、由于"短语为thanks to,侧重强调感谢的对象。故填 to。

【45 题详解】考查名词。句意:坚持准备好、组织好、实施好航天任务,是中国航天事业不断迈上新台阶的基础。作表语应用名词 foundation,不可数。故填 foundation。

### 第四部分 写作(共两节,满分40分)

# 第一节(满分15分)

46. 假定你是李华,你校将举办中国传统服装展。请你给交换生朋友 Joe 写一封邮件,邀请他一起观看。内容包括: 1. 活动目的; 2. 时间地点; 3. 活动内容。

注意: 1. 词数 80 左右; 2. 请按如下格式作答。

Dear Joe,

Yours,

Li Hua

## 【答案】Dear Joe,

To enrich our campus life and keep traditional Chinese culture alive, the Traditional Chinese Costume Show will be held in the gym of our school next Friday afternoon. I am writing to invite you to enjoy it with us.

To start with, there will be an exhibition of traditional Chinese costumes of different dynasties, bringing about a visual feast. Following a variety of costumes ready for students to try on, the activity will end with a fashion show where students will display some of the classic clothing.

I would be more than delighted if you could accept my invitation. Looking forward to your reply.

Yours,

Li Hua

【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生写一封邮件邀请 Joe 参加学校将举办的中国传统服装展。

【详解】1.词汇积累

首先: to start with → to begin with 盛宴: feast → banquet

高兴的: delighted → pleased 回复: reply → answer

2.句式拓展

简单句变复合句

原句: To start with, there will be an exhibition of traditional Chinese costumes of different dynasties, bringing about a visual feast.

拓展句: To start with, there will be an exhibition of traditional Chinese costumes of different dynasties, which will bring about a visual feast.

【点睛】【高分句型 1】To enrich our campus life and keep traditional Chinese culture alive, the Traditional Chinese Costume Show will be held in the gym of our school next Friday afternoon. (运用了动词不定式作目的状语,运用了被动语态)

【高分句型 2】 Following a variety of costumes ready for students to try on, the activity will end with a fashion show where students will display some of the classic clothing. (运用了现在分词作状语,运用了 where 引导的限制性定语从句)

#### 第二节(满分 25 分)

47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。

#### A Painting Just Like Home

Lisa wasn't so happy when the bell went for break. At her old school, she used to play with her friends. Now she sat alone in the corner of the field and watched the other kids play. The only thing Lisa liked about her new school was art. She hadn't had art classes at her old school, but here they lasted a whole hour. During the art classes, Lisa forgot that she didn't have friends here.

When clearing her table, Lisa noticed a box of chalk by the window. She put it in her pocket. Then she took her usual place at the end of the line. As she and her classmates walked down the hall and out into the playground, Lisa remembered how she and her mother used to draw chalk designs on the long drive way leading to their old apartment. The patterns are called rangoli, a traditional Indian decoration, and they look like stars and roses. Lisa's mother said the drawings were to welcome guests to their home. Lisa missed the times.

Lisa walked to the basketball court and sat on the sidelines. She took the chalk out and began to draw her favorite rangoli pattern with huge petals and stars with eight points. "That's pretty," a voice said. She turned around and saw that Eric, a boy in her class, was watching her. "It's called rangoli," she said. "The floor of my grandmother's house has pattens like that," Erie said.

"What do you mean?" Lisa asked. "Hand me a piece of chalk," Eric said. Eric sat down and began to draw. He drew flowers that were more detailed than Lisa's, but still had huge petals. Then he drew circles inside circles, and surrounded them with small diamonds. Lisa kept drawing too.

"What are you guys doing?" a voice asked. Lisa and Eric had been so absorbed in drawing that the hadn't noticed their classmate Emma had been watching them. "Hey,' Emma said, sitting down beside them, "that looks like the rugs in my house. Except on the rugs, the shapes are bigger and flatter."

注意: 1. 续写词数应为 150 左右; 2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。

"Show us," said Eric, handing Emma a piece of chalk.

Hearing the teacher's praise, many students gathered around.

## 【答案】范文:

"Show us," said Eric, handing Emma a piece of chalk. Emma took the chalk and began drawing. She drew shapes that were full of straight lines and bright colors. They were bigger than the shapes Lisa and Eric had drawn, covering each other to form new shapes. She colored the drawings purple, blue, and white. "Wow!" the art teacher showed up and said. "It's beautiful." The three students stood up and looked at what they had done, their heart swelling with pride.

<u>Hearing the teacher's praise, many students gathered around.</u> They made various comments, varying from the universe with planets and stars to a coral reef full of fish. Finally the teacher asked for Lisa's opinion. Glancing at Eric and Emma, whose knees, elbows, and fingers were covered in colorful chalk dust, she beamed sweetly and said, "It looks like home." "I think so. Why don't you enlarge the home together?" At their teacher's words, the students joined in the painting cheerfully, joy permeating the air of the court.

【导语】本文以人物为线索展开,讲述了丽莎在新学校感到孤独,对新学校唯一喜欢的就是艺术。在美术课上,丽莎忘记了她在这里没有朋友。某天,她走到篮球场,坐在场边。她拿出粉笔,开始画她最喜欢的 rangoli 图案,男孩埃里克被吸引,两人也成为了朋友。

#### 【详解】1.段落续写:

①由第一段首句内容"'给我们看看。'埃里克说着,递给艾玛一支粉笔"可知,第一段可描写艾玛作画的经过,三人一起画画吸引了老师。

②由第二段首句内容"听到老师的表扬,许多学生围了过来"可知,第二段可描写围过来围观的学生的反应以及评价。

2.续写线索: 艾玛作画——三人自豪——老师表扬——同学围观——气氛欢乐

3.词汇激活

行为类

充满: be full of /be filled with 出现: show up/appear

看: glance at/stare at

情绪类

美丽: beautiful /pretty 快乐: joy /happiness

【点睛】[高分句型 1] They were bigger than the shapes Lisa and Eric had drawn, covering each other to form new shapes. (运用了现在分词作状语)

[高分句型 2] Glancing at Eric and Emma, whose knees, elbows, and fingers were covered in colorful chalk dust, she beamed sweetly and said, "It looks like home."(运用了 whose 引导非限制性定语从句)