英语(基础卷01)-2024-2025学年六年级英语上学期期末全真模拟

(译林版三起)

参考解析

听力部分 (30分)

- 一、1.【答案】5
- 【原文】There is a sign in the tree. It means you can't eat bananas here.
- 2.【答案】4
- 【原文】It's sunny. The children are having a picnic in the park.
- 3.【答案】2
- 【原文】We shouldn't waste water. We should reuse and save it.
- 4.【答案】1
- 【原文】 Last National Day holiday, Mike's family picked oranges on the farm.
- 5.【答案】3
- 【原文】Let's put rubbish in the right bin.
- 二、1.【答案】B
- 【原文】Will they come to the school tomorrow?
- 2.【答案】B
- 【原文】What are you going to eat at the Dragon Boat Festival?
- 3.【答案】A
- 【原文】Who invented the compass?
- 4.【答案】C
- 【原文】Is it very dirty now?
- 5.【答案】C
- 【原文】What should we not do to protect the Earth?
- 三、1.【答案】A
- 【原文】Two years ago, Li Ming was twelve years old.
- Q: How old is he now?
- 2.【答案】A

【原文】Tim's birthday is on February 27th.

- Q: When's Tim's birthday?
- 3.【答案】C

【原文】Look, there are two girls under the tree. The one in blue is Nancy's sister.

- Q: Which girl is Nancy's sister?
- 4.【答案】C

【原文】My glasses were on the bed just now. Look, they' re on the sofa now.

- Q: Where were the glasses just now?
- 5.【答案】B

【原文】There's a sign on the wall in the library. It means"Be quiet".

- Q: What does the sign mean?
- 四、1.【答案】 men showed

【原文】The four men showed their new clothes.

2.【答案】became, cloudy

【原文】The weather became windy and cloudy.

- 3.【答案】Square, didn't
- 【原文】B: Did you go to Tian'anmen Square?
- G: No, I didn't.
- 4.【答案】use, people
- 【原文】Now we use the telephone to call people.

5.【答案】Smoke, dirty

【原文】Smoke from cars makes the air dirty.

五、【答案】1~5 TTFTF

【原文】 Christmas is coming. Jane is going to do something with her family. They are going to buy a Christmas tree first. Then, they are going to the supermarket and buy some presents for their friends. They are also going to have a big dinner. It's important. What are they going to eat? Oh, they are going to eat turkeys and Christmas puddings. They will have a good time.

笔试部分 (70分)

六、1~4 BCAC

- 七、1. To protect, save 2. snowy, snowed 3. was, were 4. makes, move 5. excited 6. computer
- 八、1. next week 2. visited the Palace Museum 3. wearing 4. look at the moon

九、1.C 解析: find 和 look for 都表示"寻找",但是前者强调找的结果,后者强调找的过程和动作。 can't 后接动词原形, be 动词后接动词-ing 形式。故选 C。

2.A 解析:第一空格 can't 后接动词原形,因此用 park;第二空格是标识语结构"No+动词 ing",因此用 parking,故选 A。

3.C

4.C 解析: 助动词 did 后接动词原形, 故选 C。

5.A 解析: 主语 My father 是第三人称单数, 故选 A。

6.C 解析: reuse sth to do sth. 重复某物做某事, 故选 C。

7.B

8.B 解析: 根据选项 "compass" 意为 "指南针", 根据文化常识, 中国人发明了指南针, 英国人发明了 火车, 故选 B。

9.B 解析: 根据题目关键词 "tomorrow" 可知, 时态为一般将来时, 故选 B。

10.A 解析: look after 意思是"照顾", look for "寻找", look out 当心, 小心。

+、1~5 CDBEA

+-, 1. Did, any 2. takes, to 3. doesn't mean 4. going to 5. What makes

 \pm , weren't, holiday, How, hot, Great, Wall

十三、1~5 BCACB

十四、1~5 TF TFT

1.解析:根据文章中的"The output(产量) of his hybrid rice is much greater than common kinds of rice."可知, 杂交水稻的产量(产量)比普通种类的水稻要高得多,因此推断: 袁隆平帮助中国人获得了更多的大米 是正确的。

2.解析: 根据文章中的"Tu Youyou discovered the effectiveness(有效性) of artemisinin(青蒿素) in curing(治疗) malaria(疟疾) and won the Nobel Prize in Physiology(生理学) or Medicine(药物学) in 2015."可知, Tu Youyou 获得了 2016 年的诺贝尔奖, 而不是 2015 年。

3.解析: 根据文章中的 "Zhong Nanshan, more than eighty years old, is an <u>outstanding</u> respiratory specialist(呼 吸内科专家). His study about SARS saved many people in 2003." 钟南山, 八十多岁了, 帮助了很多病人。, 故题目正确。

4.解析:根据文章中的"Guo Lanying is good at singing. You may know her famous song *My Motherland*. She is a great singer and an artist."可知, *My Motherland* 是著名的歌曲,并不是画,故题目错误。
5.划线词汇 outstanding 意为"杰出的",题目正确。

十五、1~5 CBCCA

+ $\dot{>}$, It is the thirtieth of September. National Day holiday is coming. Mike and Helen are talking about their plans. They are going to visit Beijing together. They are going to visit Tian'anmen Square. They are going to visit the Great Wall too. They will have a good time in Beijing.